Kırmızı Et Yemekleri

Şırdan Nasıl Yapılır

Şırdan Nasıl Yapılır

Şırdan Nedir

Görüntüsü itici gelen ama yine sırf bu nedenden ötürü afrodizyak etkileri olduğu düşünülen bir çeşit sakatat yemeğidir. Sakatat yemeği olmasının nedeni, geviş getiren hayvanlarda sindirilmiş besinlerin bir kez daha mide suyuyla sindirildiği dört bölümlü midenin dördüncü bölümüne verilen isimden gelmesi ve içerisinin çeşitli baharat ve pirinçle doldurularak dolma haline getirilmesi ile yapılır.

Geviş getiren hayvanlarda midenin bölümleri şu sırayla gider; İşkembe, börkenek, kırkbayır ve tabii ki şırdan. İşte şırdan bu son aşamayı temsil eder. Şırdan midenin bir bölümüdür.

Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana’da sıkça tüketilen ve Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı “şırdan dolmasıdır”. Bu dolma hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir.

Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır

Koyunun 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir.

Şırdan dolması yapılırken kuzu şırdanı tercih edilmelidir. Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir ve iyice temizlenmelidir.

Malzemeler

  • 5 kuzu şırdanı
  • 1 çorba kasesi pirinç
    2 adet orta boy domates
    2 adet orta boy kuru soğan
    Ufak bir kase ince kıyılmış iç yağ
    1 kahve fincanı sıvıyağ
    1 tutam maydanoz
    1 tutam nane
    1 çorba kaşığı salça
    Bol miktarda karabiber, pul biber, kimyon ve tuz

Şırdan Nasıl Yapılır

Şırdanları bol tuz ile ovup bol su ile yıkayın. Limonlu ve tuzlu suda birkaç saat bekletip temizleme işlemini tekrar yapın.

İç malzemeyi hazırlamak için domateslerin kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Soğanı ve maydanoz ile naneyi de kıyın. Pirinci bol suda yıkayıp iç yağı ekleyin. Salça, baharatlar ve sıvıyağı ekleyip iyice karıştırın.

İç malzemeleri iyice temizlediğiniz şırdanların içine doldurup ağızlarını iğne iplik kullanarak dikin. Geniş bir tencereye şırdanları dizip üzerini geçecek kadar su koyun. Pişerken çatalla kontrol edin. Pirinçler piştiğinde ateşten alabilirsiniz. Bol pul biber ve kimyonla servis edin.

Afiyet Olsun.

İşkembe Çorbası Tarifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir