Mumbar Dolması Tarifi Nedir

Mumbar Dolması Tarifi Nedir

Bumbar Mumbar Nedir

Sakatat denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biridir. Şırdan ve kokoreç gibi bazı yörelerimizde sıkça tüketilen yöresel nitelikteki yiyeceğimizdir.

Koyunun kalın bağırsaklarının pirinç, bulgur, et, salça, çeşitli baharatlar ile hazırlanan iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin çoğunda ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı illeri başta olmak üzere pek çok yerde yapılmakta. Genel olarak ağırlığı nedeniyle kışın daha fazla tüketilmektedir. Nasıl temizlenir? Evde dolması nasıl yapılır? Mumbar dolması tarifi nedir? Gerekli malzemeler nelerdir? Adım adım hepsini yazımızdan okuyabilirsiniz

Mumbar Nasıl Temizlenir

Bazı yerlerde bumbar olarak bilinen hayvanların kalın bağırsağından yapılan özel yöresel bir dolmanın lezzetli bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle tamamen temizlenmesi gerekmektedir. Güvenerek ve lezzetli bir şekilde tüketebilmek için güzel bir temizleme işleminden geçmesi oldukça önemli. Birtakım problemler ile karşı karşıya kalınmaması için yapılması gereken çalışmalar şöyle belirtelim.

İlk kesim sırasında diğer bölümlerden ayırdıktan sonra öncelikle bol su ile bütün atıklarından arındırılır. Paket olarak alındıysa kabın içerisinde bir gün bekleyerek tamamen çözülür.

Ardından asıl temizliğe başlamadan önce kaynar suyun içerisinde 10 dakika kadar haşlanır. Bu haşlama içerisindeki her türlü bakterilerin mikropların temizlenmesine fayda sağlar. Yıkarken kaynayan suyun içerisine yarım çay bardağı kadar klor eklerseniz daha hızlı temizlenmesine ve içerisinde bulunan zararlı bakterilerden temizlenmesine büyük faydası olur.

Sıcak suyun içerisinden çıkartıldıktan sonra bol temiz su ile durulama işlemi gerçekleştirilir ve içerisine atılmış olan Klor tam anlamıyla arındırılır. Üzerine yapışık olan ince şeffaf yağ tabakası yani zarı yırtılır tamamen temizlenir. Zarı temizlendikten sonra tekrar bol su ile yıkanır ve ardından temiz su dolu bir kaba alınır. Bu temizleme işlemi birkaç kez gerçekleştirilir. Temizleme işlemi tamamlandığında artık sudan yağ gelmeyecektir.

Daha sonrasında temizlik yaptığınız bölümlerin yüzeylerini silmeniz ve klorla birlikte sterilize etmenizde oldukça önemlidir. Temizleme çalışması esnasında oluşan artıkları çöp kutusuna atabilirsiniz ve tüm yüzeylerin sterilize edildiğinden emin olmanız gerekmektedir. İşiniz bittikten sonra elinizde kalabilecek tüm mikrop ve bakterilerin temizlenmesi için sabunla ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin.

Mumbar Dolması Tarifi Nedir Nasıl Yapılır

Mumbar Dolması Tarifi Nedir
Mumbar Dolması Tarifi Nedir

Malzemeler

  • 1,5 kilo mumbar
  • Yarım kilo pirinç
  • 1 çay bardağı iri bulgur
  • 1 kuru soğan minik kesilmiş
  • 200 gr dana minik kuşbaşı ya da kıyma
  • 200 gram iç yağı (veya kuyruk yağı)
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı nane
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz
Mumbar Dolması Tarifi Nedir
Mumbar Dolması Tarifi Nedir

Nasıl Yapılır

Yıkadığınız bulgurları sıcak suyla ıslatın, soğanı ince ince kıyın. İçine kıyma, bulgur, salça, baharatlar ve tuz ekleyerek dolma içini hazırlayın.

Farklı yörelerde yapılanlarda farklılıklar göstermektedir.

Siz damak tadınıza göre istediğiniz baharatı çıkartıp istediğinizi ekleyebilirsiniz.

Mumbar Dolması Tarifi Nedir
Mumbar Dolması Tarifi Nedir

Hazırladığınız harcı mumbarın içine gevşekçe doldurun.

Doldurma yaparken kabak oyacağını kullanarak yapabilirsiniz.

Dolan içinin uçlardan dökülmemesi için ya iki üç santim kadar boş bırakın ya da iki ucu da iple bağlayın ve kaynayan suda yumuşayıncaya kadar pişirin.

Pişince suyun içinden alın ve arzu ederseniz sarımsak da dökerek sıcak olarak servis edin.

Dilerseniz tereyağında kızartılarak da servis yapabilirsiniz.

Mumbar Dolması Tarifi Nedir
Mumbar Dolması Tarifi Nedir

Bumbar Mumbar Dolması Kaç Kalori

100 gramlık bir porsiyonunda 231 kcal kalori vardır.

Mumbar Dolması Püf Noktaları Nelerdir?

İç harcı hazırladıktan sonra ılıması için bir kenarda bekletin.

İç harcınızı fazla doldurmamaya özen gösterin. Aksi takdirde pişerken şişeceği için patlayacaktır.

Uç kısımlarını ip ile bağlayın. Bu sayede pişirirken açılmasını önleyebilirsiniz.

Hazırladıktan sonra hangisi damak zevkinize uyuyorsa tencerede pişirebilir yada zeytinyağlı tavada kızartabilirsiniz.

Çok iyi temizlenmesi gerektiği için temizliği başlı başına zahmetli bir iştir. Tuz, sirke ve hem sıcak hem de soğuk su ile iyice yıkanan mumbar bir ya da iki gece sirkeli suda bekletilir. Bir oklava yardımı ile ters yüz edilir.

Sac tava tarifi ve ev yapımı tantuni tariflerini de deneyebilirsiniz.

Don`t copy text!

Nefis Yemek Tarifleri Sevdikleriniz Için