Karides
Karides
Karides Nasıl Temizlenir
Eğer söğüş olarak salatada veya kokteyl içinde kullanacaksanız, o zaman önceden haşlayıp ardından soymanız gerekiyor. Eğer sote, güveç, börek, çorba vb. yapacaksanız, öncesinde kabuklarını soymalı öyle pişirmelisiniz. Cinsine, büyüklüğüne; yapacağınız yönteme göre kabuklu veya kabuksuz pişirebilirsiniz.
Balıkçıdan aldıysanız muhtemelen sizin için kabuklarını soyarlar. Yani hazır şekilde elinize ulaşır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir durum var. Kabuklu bir hayvan olduğu için ve iç organları bizim alışık olduğumuz şekilde değildir. Hazır kabuksuz olarak elinize gelse dahi sırt bölgesinin içinde bulunan ince bir ipliğe benzeyen bağırsağını temizlemeniz gerekir. Aksi takdirde yemek sırasında o bölge pek de hoş tat vermeyebilir. Elinizle tutup sırtına boydan boya ince bir çizik atın ve içindeki ipliğe benzer bölümü tutup çekin. Çimçim dediğimiz ufak türden aldıysanız bu işlem şart değildir. Ama Jumbo boy aldıysanız mutlaka yapmanız gerekir. Eğer kabukları ile pişirecekseniz başı ve kuyruğunu birleştirip sırt kısmından kürdan ile bu ipliği alabilirsiniz.
Kabuklarını soymak için öncelikle kafa kısmını gövdesinden ayırıp, ardından elinizle kabukları koparıp çıkarıyorsunuz. Kabukları rahat kopartabilmek için önce ayaklarını kopartın ve ayakların vücuda bağlandığı boğumlardan tutarak ayırın.
Kabuğun son boğumu olan kuyruk kısmını üzerinde bırakırsanız piştikten sonra dekor açısından hoş bir görüntü oluyor. Bu arada size tavsiyem çıkan kabukları ve kafaları atmayın zira bunlar balık çorbası veya balık suyu yaparken kullanacağımız kıymetli bölümler. Daha sonra kullanmak için buzdolabı poşetine koyup buzluğa atabilirsiniz. Kabuğu soyduğunuzda, hilal şeklinin dış yüzeyinde boydan boya koyu gri bir damar görebilirsiniz. Bu damarı da bıçakla çizerek dışarı alıp atmanız gerekiyor. Haşlama için de de benzer şekilde soyuyorsunuz.
Karides Izgara
Izgara için en doğru seçim jumbo olandır. Küçük boyları da şişlere dizerek ızgara yapabilirsiniz. Bu yöntemde şişe dizmeden önce soğuk suda yarım saat kadar bekletmelisiniz. Şişlere sırt sırta değecek şekilde dizmeniz karın kısımlarının yanmasına da engel olur. Izgara yapmadan önce bütün halde zeytinyağı, maydanoz, kekik, limon suyu, sarımsak ile marine etmek de lezzetlerini arttıracaktır.
Karides Tava
Az yağ ile tavada pişirilmiş ise lezzetli ve diyetinizi çok etkilemeyen bir yemektir. Az zeytinyağı ve tereyağını yapışmaz tavada eritip içine kıyılmış sarımsak ekleyin. Ayıkladıktan sonra tavaya atın ve yüksek ateşte hızla karıştırarak pişirin. Pembeleşince tavadan alın. Kekik, tuz ve pul biber de çok yakışacaktır.
Karides Güveç
Soğan, sarımsak, çarliston biber ve mantarı boyutuna göre uygun şekilde doğrayın. Doğradığınız sebzeleri karidesler, tuz ve karabiberle harmanlayın. İçine çok az tereyağı da ilave edip bir güvece alın ve önceden ısıtılmış fırına verin. Güveç 10 dakika içinde hazır olur. Üzerine eriteceğiniz kaşar peyniri de lezzetine lezzet katar.
Karides Haşlama
Bütün halde kaynar suya atın ve kabukları pembe renk alıncaya kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Bu süre çimçim diye bilinen küçük boylarda 2-3 dakika, jumbo gibi büyük boylarda ise 4-5 dakikadır. Haşlama suyuna kereviz sapı, maydanoz, defne yaprağı, karabiber ekleyerek değişik tatlar yakalayabilirsiniz.